LİMASOL SİGORTA LTD
DİGİTAL SİGORTACILIK FAALİYETLERİ
Sigortacılık sektöründe “digitalleşme” faaliyetleri her geçen gün artan bir ivme ile önem kazanmaktadır. Öte yandan bankacılık sektöründe de digitalleşme önemli ölçüde artmış olup servis ve hizmetlerin müşterilere sunumunda yoğun teknoloji kullanımı ve innovasyon önplana çıkmış bulunmaktadır. Bankacılık sektörü ile çok yönlü ilişki içerisinde bulunan sigortacılık sektörünün bundan etkilenmesi kaçınılmaz olarak ortaya çıkmıştır. Şirketimiz bunun farkında olup , ileriye dönük faaliyet planlamalarında bu hususun önemli ölçüde yer alması gerektiği yönünde bir kararlılık içerisindedir.
DİGİTALLEŞME NEDİR?
Dijitalleşmeyi “manuel yada entegre olmayan veri ve yöntemlerle yapılan işlerin bilgisayar ortamında konsolide edilerek daha verimli ve kolay ulaşılır hale getirilmesidir” şeklinde özetleyebiliriz.
Digitalleşmenin sigorta şirketlerinde ; operasyonel maliyetleri düşürmek, yeni müşteriler kazanmak, hızlı ve etkin hizmet vermek alanlarında önemli avantajlar sağladığı pratikteki pek çok uygulamayla ispatlanmıştır.
Şirketimiz bu bilinçle digitalleşme faaliyetlerini sürdürmekte olup bu çalışmalarını başlıca iki başlık altında toparlamış bulunmaktadır:
1-Kendi iç işleyişlerindeki operasyon ve süreçlerin sadeleşerek hızlanması
2-Şirketin müşterilerine daha iyi hizmet verebilmesi gayesiyle dışa dönük olarak gerçekleştireceği faaliyetler kapsamında;
- Bireysel müşteriler için; kişiye özel değerlendirme ve fiyatlamalar yapacak, yeni ürün ve hizmet önerileri verecek, hasarda anlık destek sağlayacak, vb. dijital uygulamaları yaygınlaştırmak.
-İhtiyaçlara uygun ürün ve uygulamalar geliştirip bunları mevcut ve potansiyel müşterilere sunmak.
-Uygulamalarda ve ürün sunumlarında , sözkonusu süreçlerin tamamlanması ve uygulamaya konulması faaliyetlerini aracılarla birlikte gerçekleştirmek ve böylelikle digitallleşmeyi yaygınlaştırmak ve etkinleştirmek.
Mevcut müşterilere daha iyi hizmet vermek, yeni ürünler satabilmek, yeni müşteriler bulabilmek için aracılar da dijital uygulamaları etkin kullanmalıdır.
Aracıların saha bilgisi ve deneyimi, sigorta şirketlerinin mali güçleri ve kurumsal yapılarının doğru sentezi dijital platformlara entegre edildiğinde alınacak sonuçlar tüm paydaşları memnun edecek ve sigorta sektörüne farklı bir dinamizm kazandıracaktır kanaatindeyiz.
Bu sentezden müşterilerde ihtiyaçlarına uygun, daha efektif poliçe ve hizmetlere hızlı şekilde ulaşarak her bakımdan kazançlı çıkacakları bir sonucun ortaya çıkacağını düşünüyoruz.
DİGİTALLEŞME FAALİYETLERİNDEN BEKLENTİLERİMİZ
Sigortacılık sektöründeki önemli aktörlerden birisi de elbette ki “Acenteler”’dir. Acentelerimiz şirketimizin rakibi değil , tam tersi sektördeki önemli partnerlerinden birisidir. Bu nedenle , acentelerimiz ile birlikte büyümeyi planlayan , elektronik ve digital modernizasyonlarda acentesi ile birlikte hareket eden bir sigorta şirketinin büyüyüp güçleneceğinin idraki içerisindedir. Dolayısıyla digitalleşme ve modernizasyon çalışmalarına acentelerimizi de mutlaka katmanın gerekli olduğunu düşünmekteyiz. Bu çalışmaların acenteler üzerinde aşağıda belirtilen olumlu sonuçları yaratacağı kanaatindeyiz:
Az zamanda çok işler yapmak .
İşlerin daha kontrollü yapılması
Raporlamanın çok boyutlu olması
Çapraz satış yapmaya imkan tanıması
Mobil cihazlarla hızlı satışlar yapılması
Masrafların minimize edilmesi için ,
Zaman tasarrufu
Personel tasarrufu
idari masraflardan tasarruf
Ve tabii ki tüm bunların sonucu olarak acente karlılığının artması hedeflenmektedir.
DİGİTAL SİGORTACILIK KOMİTESİ
Yukarıda ayrıntılı biçimde bahsettiğimiz digitalleşme faaliyetlerinin sürdürülebilmesi elbette ki belli bir yapının organizasyon içerisinde yer alması ile mümkün olabilecektir. Şirketimiz bu yöndeki atılımlarına devam kararlılığı içerisinde olup , bu çerçevede Yönetim Kurulunun ../../... tarih ve .. sayılı kararı ile DİGİTAL SİGORTACILIK KOMİTESİ’ni oluşturmuş bulunmaktadır.
AMAÇ
Şirketin dijital sigortacılık faaliyetlerini izlemek, Yönetim Kurulu’na geliştirme önerileri sunmak, kabul edilen önerilerin uygulanmasını sağlamak ve sonuçlarını takip ederek gerekli destekleyici adımları atmak.
ÜYELERİ
Komite 3(üç) üyeden oluşur.
Başkan:
Üye:
Üye:
YAPISI
Komite; doğrudan Yönetim Kurulu’na bağlı olarak çalışır ve raporlamalarını da oraya yapar.
Komite; Yönetim Kurulunun uygun göreceği aralıklarla ancak yılda en az üç kez toplanır. Bu toplantılar sonucunda; alınan kararlar, yapılan değerlendirmeler, yıl içinde yapılan faaliyetler ve sonuçları Yönetim Kurulu’na sunulacak raporda yer alır.
Komite, faaliyetleri ile ilgili olarak uzmanlık gerektiren ve ihtiyaç gördüğü konularda bağımsız uzman görüşlerinden yararlanabilir.
FAALİYETLERİ
- Şirkette uygulanabilecek dijital sigortacılık konularını belirler.
- Dijital Kanal Yönetimi Birimi tarafından sunulan yıllık planların uygulanmasını takip eder.
- Dijital sigortacılıktaki fırsat ve riskleri tanımlar, değerlendirir ve raporlar. Söz konusu fırsat ve risklerin yönetilmesine yönelik prosedürlerin oluşturulmasını sağlar.
- Ülkemizdeki ve dünyadaki, güncel dijital sigortacılık örnek ve trendlerini izler, Şirketimize uygulanabilirliğini araştırır.
- Dijital sigortacılık sürecinin uygulamasında ihtiyaç duyulabilecek Şirket içi ve dışı kaynak gereksinimlerini belirler.
Kendi görev alanına ilişkin olarak Yönetim Kurulu’nun vereceği diğer görev ve sorumlulukları yerine getirir.