LİMASOL SİGORTA LTD
HASAR TAZMİNAT POLİTİKASI
Şirketimizin uyguladığı “Hasar Tazminat Politikası” 60/2010 sayılı Sigorta Hizmetleri (Düzenleme ve Denetim) Yasası hükümlerine tabi olup Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sigorta sektöründe faaliyet gösteren tüm sigorta şirketleri tarafından genel kabul görmüş sigortacılık uygulamaları çerçevesinde ve sigorta türleri bazında şekillenen politikalardan oluşmaktadır. Sözkonusu politika gerek zorunlu sigorta kapsamına giren gerekse de zorunlu sigorta kapsamı dışında kalan sigorta sınıflarını da kapsamına almaktadır.
ARAÇ SİGORTALARINA İLİŞKİN POLİTİKA
Gerek zorunlu sigorta kapsamında yapılan gerekse de KASKO sigortası kapsamına giren araçlara ait sigorta işlemlerinde 60/2010 sayılı Sigorta Hizmetleri (Düzenleme ve Denetim) Yasası’nın 31.maddesi altında düzenlenen “Hasarsızlık İndirimi ve Zamlı Prim Uygulaması Tüzüğü” kuralları dikkate alınmaktadır.
Bu politikanın amacı; kaza yapmayan sürücülerin, kaza yapan ve yüksek risk sınıfında yer alan sürücülerden ayrı değerlendirilerek, kaza yapmayan sürücülere indirimli tarifeden sigorta yapılmasının sağlanmasıdır. Ayrıca düzenlenen poliçelerde yer alacak primlerin belirlenmesinde aracın motor hacmi, aracı kullanan sürücünün yaşı ve yaptığı kaza gibi hususlar dikkate alınır.
Hasarsızlık indiriminin uygulanmasında yukarıda adı geçen tüzüğün 4(1) maddesi uyarınca yasa ekinde yayımlanan Tablo 1’de yer alan prim oranları esas alınır.
Zamlı prim uygulamasında ise yine adı geçen tüzüğün 5.maddesi kuralları çerçevesinde yasa ekinde yayımlanan Tablo II , Tablo III ve Tablo IV’de yer alan ödenen hasar tutarları, sürücü yaş durumu skalası ve motor hacmi skalasında yer alan limit ve oranlar dikkate alınır.
Yine aynı tüzük kuralları çerçevesinde hasarsızlık indirimi ve hasar zamlı tarife uygulamalarında aşağıdaki hususları dikkate alır;
(1) Hasarsızlık indiriminin sigortalıya, zamlı prim uygulamasının sigortalı ve sürücüye yapılması esastır.
(2) Sigortalıya ilaveten yetkili sürücülerin belirtildiği poliçelere,yaş zamlı tarife, her yaş grubu ayrı olarak dikkate alınmak suretiyle, her yaş grubu için poliçe süresi içinde bir kez yansıtılır.
(3) Sigortalıya ilaveten yetkili sürücülerin belirtildiği poliçelere, hasar zamlı tarife, en yüksek hasar oranı dikkate alınarak poliçesüresi içinde bir kez yansıtılır.
(4) Araç kayıt belgesi sahibi ile sigortalı ayni kişi olmalıdır.
(5) Sigorta poliçesi düzenlenirken, sigortalının geçerli sürüş ehliyetini ve kimliğini belgelemesi zorunludur.
(6) Şirketimiz, hasarsızlık indirimi ve hasar zamlı tarife uygulamalarında, Sigorta Bilgi Merkezi verilerini dikkate alır.
(7) Şirketimiz, ilgili mevzuat gereği hasarsızlık indirimi dışında herhangi bir indirim uygulayamaz.
Bu yasa ve Motorlu Araçlar (Üçüncü Şahıs) Yasası uyarınca yaptırılması zorunlu kılınan sigortaların uygulamasında kullanılmak üzere Bakanlık(Para ve Kambiyo İşleri Dairesi’nin bağlı olduğu bakanlık) bünyesinde “Zorunlu Sigortalar Garanti Fonu” oluşturulmuş olup şirketimiz de ilgili mevzuat gereği zorunlu trafik sigortaları nedeniyle ürettiği primlerin %3’ünü her ay düzenli olarak fona yatırmaktadır. Sigorta müşterisinin güvencesi ve sigorta bilincinin yerleşmesi açısından , şirketimiz müşterilerini bilgilendirmektedir.
Fondan yapılacak ödemeler şunlardır:
(A) Sigortasız bir aracın herhangi bir kişiye çarpması sonucu kişinin ölmesi halinde ailesine, yaralanması halinde kendisine veya herhangi bir kişinin malına yapılan zararlar mal sahibine.
(B) Herhangi bir kişiye çarpan aracın tesbit edilememesi sonucu kişinin ölmesi halinde ailesine, yaralanması halinde kendisine veya herhangi bir kişinin malına yapılan zararlar mal sahibine.
(C) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde zorunlu sigorta cinsinden sigortalı bir araç ile bu aracı kullanabilmesi için gerekli sürüş ehliyeti olmayan bir sürücünün araçla herhangi bir kişiye çarpması sonucu kişinin ölmesi halinde ailesine, yaralanması halinde kendisine veya herhangi bir kişinin malına yapılan zararlar mal sahibine.
(Ç) Sigorta şirketinin mali bünyesinin zayıflaması nedeniyle sürekli olarak bütün sınıflarda ruhsatlarının iptal edilmesi veya tasfiyesi halinde tasfiye kasasının hemen ödeme yapmasının mümkün olmaması durumunda, ödemekle yükümlü olduğu maddi ve bedensel zararlara yapılan ödemeler.
Şirketimiz , müşterilerinin menfaatlerini koruyabilecek bilince ulaşmasında önemli bir unsur olarak gördüğü bu hususu bilgilendirme politikası çerçevesinde değerlendirmektedir.
ARAÇ SİGORTALARI DIŞINDA KALAN DİĞER SİGORTA TÜRLERİNE İLİŞKİN POLİTİKA
Sigorta Poliçeleri , sigorta konusunun farklılaşmasına göre (Konut , Ticari Paket vb.) taşıdığı kural ve klozlar açısından farklılıklar göstermektedir. Buna karşın ; tüm poliçe türlerinde yer alan ve sigortacılıkta genel kabul görmüş bulanan hasarların tazminine ilişkin şirketimizin uyguladığı kurallar aşağıdaki gibidir;
EKSİK SİGORTA : Poliçede belirtilen sigorta bedeli, sigorta edilen menfaatin, hasara uğradığı andaki değerinden düşük olduğu takdirde, menfaatin bir kısmının zarara uğraması halinde sigortacı, aksine
sözleşme bulunmadıkça sigorta bedelinin sigorta değerine olan oranı neden ibaretse zararın o
kadarından sorumludur. Sigorta ettiren, sigorta sözleşmesini, yukarıdaki oran göz önüne alınmaksızın
sigorta bedelini aşmayan zararın tamamının sigortacı tarafından ödeneceği şeklinde değiştirebilir.
Sigorta ettiren sözleşmeyi bu şekilde değiştirdiğini, rizikonun gerçekleşmesinden önce, noter
protestosu ile sigortacıya bildirdiği takdirde, bildirim gününden sonra gelen günden itibaren
sözleşme hükümleri, kendiliğinden, sigortacının sigorta bedelini aşmayan zararın tamamından
sorumlu olacağı şeklinde değiştirilmiş olur. Sigorta ettiren tarifede belirtilen prim farkını esas primin
ödenmesine ilişkin hükümler uyarınca öder.
- AŞKIN SİGORTA : Sigorta bedeli sigorta olunan menfaatin değerini aşarsa sigortanın bu değeri aşan
kısmı geçersizdir. Sigorta süresi içinde haberdar olan sigortacı bu durumu sigorta ettirene ihbar
eder ve sigorta bedelini ve primin bu aşkın bedele ait kısmını indirir ve fazlasını sigorta ettirene iade eder.
- Poliçede aksi belirtilmediği takdirde sanat veya antikacılık bakımından değeri olan tablolar,
resimler, kitaplar, gravürler, yazılar, heykeller, biblolar, kolleksiyonlar, halılar vb, nakit, hisse
senedi ve tahvil, kıymetli kağıtlar her çeşit altın, gümüş ve bunlardan mamül ziynet eşyaları ve
mücevherler ve sair kıymetli maden ve mamülleri, kıymetli taş ve inciler vb. teminat haricidir.
-Malzemenin bozukluğundan, ayıbından veya kusurlu işçilik neticesinde olan hasarlar teminat haricidir.
-Varlığı kayıtlarla ispat edilemeyen kıymetler için sigortalı tazminat talebinde bulunamaz.
-Hasarın meydana gelmesinde üçüncü şahısların kusuru var ise Sigortacı, ödediği tazminat tutarı kadar
Sigortalıya halef olur. Sigortacı bu madde kuralları gereği ödediği tazminat tutarı için rücu talebini,
sigorta limitleri dahilinde, ödediği tazminat tutarının tazmini için kusurlu üçüncü şahıslara veya teminat
sunan sigorta şirketine (var ise) yöneltir. Sigortalı/Sigorta ettiren, kusurlu üçüncü şahıslar veya sigorta
şirketleri aleyhine ikame edebileceği davalarda, Sigortacı Avukatını da yetkilendirmek, takibe yararlı ve
elde edilmesi mümkün belge ve bilgileri vermek, gerektiği halde mahkemeye katılmak ve/veya
mahkemede şahadet vermek zorundadır. Sigortalı bu madde tahtında kusurlu davranması ve
Sigortacının zarara uğraması halinde tüm zarar ziyanı, ödediği tazminat tutarı ile birlikte iade etmek
ve/veya ödemek sureti ile Sigortacıyı tazmin etmeyi taahhüt eder.
-Sigorta Poliçesinin tanzim tarihinden önce gerçekleşen hasarlardan , şirket sorumlu değildir ve poliçe
ilk tanzim aşamasında sigorta ettiren tarafından kabul ve taahhüt edilmelidir.
SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU
Şirketimiz kamunun bilgilendirilmesi ve şeffaflık politikası çerçevesinde ; müşterilerine şirketle yaşayabilecekleri uyuşmazlıkların çözümünde başvurabilecekleri ve Sigorta Hizmetleri(Düzenleme ve Denetim) Yasası’nın 67.maddesi uyarınca oluşturulan “Sigorta Tahkim Komisyonu” isimli bir organ olduğu konusunda bilgilendirme yapmayı politikasının bir parçası olarak saymaktadır.
Sigorta Tahkim Komisyonuna aşağıdaki hallerde başvuru yapılabilir:
(A) Sigortacılık yapan kuruluşla uyuşmazlığa düşen kişinin, uyuşmazlığa konu teşkil eden olay ile ilgili olarak sigortacılık yapan kuruluşa gerekli başvuruları yapmış ve talebinin kısmen veya tamamen olumsuz sonuçlandığını belgelemiş olması; veya
(B) Sigortacılık yapan kuruluşun, başvuru tarihinden itibaren onbeş iş günü içinde yazılı olarak cevap vermemesinin belgelenmesi.
Ancak mahkemeye intikal etmiş uyuşmazlıklar ile ilgili olarak Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılamaz, başvuru yapılsa bile anlaşmazlık konusu görüşülemez.
Sigorta Tahkim Komisyonun 40.000.-TL (Kırk Bin Türk Lirası)’na kadar olan kararları her iki taraf için de bağlayıcıdır.